Home » Actie » Groene Tips » Delen Van Co Sument Naar Consument

Delen: van co-sument naar consument

Delen: van co-sument naar consument

Op 25 maart 2013 • Door • Momenteel geen reacties

Initiatieven als autodelen, couchsurfing, kledingruil en tal van varianten komen overal massaal op. Met de gloednieuwe website www.gedeelddoor.be bundelt Netwerk Bewust Verbruiken de meer dan bestaande 170 ruil- en deelinitiatieven in Vlaanderen en Brussel. Want delen is het nieuwe hebben.

Toegang tot in plaats van bezit

Het concept collaborative consumption‘ – gezamenlijke consumptie – is overal aan een opmars bezig. Burgers komen via lenen, ruilen, delen, huren op een andere manier in het bezit van spullen of diensten. Toegang hebben tot (en het gebruik van) een product wordt op die manier belangrijker en waardevoller dan het product zelf bezitten. Gedeeld:Door geeft een overzicht over alles wat leeft rond consudelen in Vlaanderen. En dat aanbod blijkt heel divers.

Van voeding tot reizen

Bij voeding valt Thuisafgehaald.be op, een concept waarbij je overschotten van maaltijden doorverkoopt aan inwoners uit je buurt. Fablabs zijn dan weer coöperatieve werkplaatsen, waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een gezamenlijke infrastructuur. Ook weggeefwinkels kennen een opmars. Dat zijn ontmoetingspunten waar je spullen die je niet meer gebruikt heen kan brengen. Iedereen mag de spullen van anderen gratis mee naar huis nemen.

Financieel en sociaal voordeel

Ruilen, delen, samenwerken brengt mensen bovendien dichter bij elkaar, schreef Fons Van Dyck, managing directeur van het merkadviesbureau Think BBD onlangs in De Standaard. Er is een groot ‘onder ons’ gevoel. Voor velen is dit postconsumentisme het tegengif bij uitstek tegen materialisme, kapitalisme en overconsumptie. Niet toevallig kent deze evolutie een piek in tijden van financiële crisis.

Bekijk ook de facebookpagina van Gedeeld:Door.

Tags: , , , , , , , , , ,

Gerelateerde berichten

« »

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll to top